fresh Optika

Transzverzális hullámoknál meghatározott rezgési síkú hullámok kiválasztása. Pl. a fénysugárban haladó hullámcsomagok (fotonok) rezgési síkja különböző. Ha ez a fénysugár síktükörre esik, akkor a visszavert sugárban már csak olyan fényhullámok lesznek, amelyek rezgési síkja párhuzamos vagy csaknem párhuzamos a tükör síkjával. Ha újabb síktükröt helyezünk a visszavert sugár útjába, és forgatjuk ezt a tükröt a rá beeső sugár, mint tengely körül, akkor azt tapasztaljuk, hogy a forgatás szögével 90°-onként periódikusan változik a második visszavert fénysugár erőssége. Ennek az oka, hogy a második tükör olyan helyzetében veri vissza jól a rá beeső (már azonos rezgési síkú) fényhullámokat, amikor a tükör síkja párhuzamos a fényhullámok rezgési síkjával.

Polarizátornak nevezzük azt az eszközt, amely a vegyes rezgési síkú hullámok közül kiválasztja azokat, amelyek egy meghatározott rezgési síkkal rendelkeznek. Polarizált fénynek nevezzük az olyan fénysugarat, amelyben azonos rezgési síkú fényhullámok haladnak. Analizátor a neve annak az eszköznek, amellyel ki lehet mutatni, hogy polarizált-e valamely fénysugár. A polarizáció jelensége szolgáltatta a legfőbb bizonyítékot arra, hogy a fény transzverzális hullám. A poláros fényt elterjedten alkalmazzák anyagvizsgálatra. A tükröző felületekről visszaverődő fény mindig jelentős mértékben polarizált fény. Ha zavaró ez a fény (pl. a látásban, vagy fényképezésben), akkor úgynevezett polaroid szűrővel, Polaroid szemüveggel szűrik ki. A polarizált lencséjű napszemüveget kifejezetten arra a célra tervezték, hogy elsősorban a tört fényt szűrje. A polarizált lencse a függőleges irányú fénynyalábokat ereszti át, így a vakító fény nem jut át. Különösen ajánlott olyan tevékenység során, amikor fontos, hogy a visszaverődő fény ne vakítson, mint pl.: horgászat, vadászat, vitorlázás és vezetés, de a hétköznapokban is rendkívül hasznos.

polarizacio.JPG

Látvány  nem polarizált napszemüveggel               Látvány polarizált Polaroid napszemüveggelPolaroid lencsék gyártása

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Polaroid napszemüvegek előnyei összefoglalva


  • nincs többé vakító fény;
  • javul a fénylátás és sötétebbek a kontrasztok;
  • kiválóan élvezhetőek a színek: sötétebbek, teltebbek;
  • jelentősen csökken a szemfáradás;
  • a szem 100%-ban védett az UV sugaraktól.


kisker webáruházunkat a

www.szpsz.com/kisker/

címen találja

nagyker webáruházunkat a

www.szpsz.com/nagyker/

címen találja

A projekt megnevezése:

GOP-2.2.3-08-2008-0265 "Webes informatikai fejlesztés az Sz+SZ Kft-nél"

Nemzeti Fejlesztési Ügynökség Magyar Gazdaságfejlesztési Központ
A projekt a Magyar Állam és az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg.